torstai 15. toukokuuta 2014

Ruotsin kielen pakollisuudesta

Kirjoitus ruotsin kielestä on jäänyt kirjoittamatta, kun en ole havainnut mitään lisättävää lukemiini kirjoituksiin. Mutta laitetaanpa jotain talteen.

Ruotsin kielen opiskelun tulisi olla vapaaehtoista. Mitkään keskusteluissa esitetyistä perusteluista pakollisuudelle eivät koske pelkästään ruotsia, vaan samoilla perusteilla pitäisi kaikille (myös ruotsinkielisille) olla pakollisena niin englanti, saksa, venäjä, kiina kuin esperantokin.
Myös jatko-opintojen suorittamiselle pakkoruotsista on haittaa ja itseasiassa se on jopa jatko-opintojen este. Suomessa jokaiseen peruskoulun jälkeiseen opiskeluun vaaditaan jonkinlainen ruotsin kielen osaaminen. Kuinka monta mahdollista luonnontieteen nobelistia onkaan jäänyt vaille opintopaikkaa vain ruotsin osaamattomuuden takia.
Ruotsi on maailmalla erittäin marginaalinen kieli, jonka opettamisessa koko kansalle ei ole järkeä. Vapaaehtoisia kielen opiskelijoita kyllä riittää siihen, että tarvittavat palvelut voidaan taata.

Tämän takia opiskelemme ruotsia: Tässä kartassa on merkattuna kaikki Suomen kunnat (Ahvenanmaata lukuunottamatta), joissa ruotsinkielisiä on vähintään 20% ja toisessa 50%. Kun enemmistön ja vähemmistön suhde on näin valtava, ei ole perusteltua pakottaa enemmistöä opiskelemaan vähemmistön kieltä. (kuvien lähde: kielipolitiikka.net)



Verkkouutiset kirjoitti eduskunnassa olleesta kielipolitiikan keskustelusta.
Kaikilla ruotsin pakollisuutta puolustavilla tuntuu olevan sellainen ajatus, että ruotsin vapaaehtoisuus olisi sama asia, kuin ruotsin kielen kieltäminen, mitä se ei ole.
Ellei se kuulu siihen samaan ajatusmaailmaan, että kaikki on kopioitava Ruotsista ja Ruotsissa on historia suomen sukuisten kielten sorrosta.
 
Krista Kiuru: "jokaiselle on perustuslain mukaan luotava tasavertaiset edellytykset elää suomalaisessa yhteiskunnassa."
Miten enemmistön pakottaminen vähemmistön kielioikkuihin on tasavertaista tai reilua enemmistöä kohtaan? Miten kielen pakollisuus edes liittyy tasavertaiseen elämään Suomessa?

Anna-Maja Henriksson: "Suomen kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi ... jokaisella tulisi olla oikeus oppia ..."
Pakottaminen ei ole oikeutta vaan velvollisuutta, oikeus on vapaaehtoista. Kukaan ei ole edelleenkään kieltämässä ruotsin opiskelua, vain poistamassa sen pakollisuuden ja jokaisella säilyisi oikeus opiskella ruotsia.

Raija Vahasalo: "Aloitamme kielten opiskelun aivan liian myöhään, emmekä hyödynnä lasten herkkyyskausia kielten opiskelussa"
Kielikylvyn voisi aloittaa jo aikaisemminkin lapsille, mutta miksi ruotsi olisi juuri se kaikille opetettava kieli? Miksei joku maailman yleiskielistä, kuten englanti?

Raija Vahasalo:  "Venäjää voi jo nykyisellään lukea vaikka joka päivä"
Pakotettu ruotsi vie runsaasti resursseja niiltä, joilla ei ole täydellinen kielipää. Ja edelleenkään kukaan ei kiellä ruotsin opiskelua "vaikka joka päivä". Ainoastaan antaa mahdollisuuden opiskella venäjää ruotsin sijaan.

"Hän [Vahasalo] toivoi, että vastakkainasettelu ruotsin ja muiden kielten opiskelun välillä lopetettaisiin."
Mitä ruotsin pakollisuuden ylläpito on ellei vastakkainasettelua? Ainoa, mitä ruotsin vapaaehtoiseksi asettamisesta seuraisi on, että se olisi tasavertainen suhteessa muihin kieliin.

Stefan Wallin: "En ole koskaan tavannut ihmistä, joka valittaisi sitä että hän osaa tai ymmärtää liian montaa kieltä"
Joten miksi Rkp haluaa estää suomenkielisiä opettelemasta ruotsin sijaan jotain muuta kieltä, kuin ruotsia? Kaikilla ei ole niin hyvä kielipää, että oppisi montaa eri kieltä. On koko kansakunnan etu, että ihmiset osaisivat useita kieliä hyvin, vaikkeivät kaikki osaisi kaikkia kieliä, kuin että kaikki osaisivat vain pari kieltä huonosti.

Stefan Wallin: "Pyrkimykset heikentää ruotsin opiskelua koulussa osuvat varsin arkaan paikkaan"
Kenen arkaan paikkaan? Ruotsin kielen opiskelua ei heikennetä, vaan parannetaan, sillä nyt "hukkaan menevät" resurssit vapautuisivat niille opiskelijoille, joilla on motivaatiota oppia ruotsia.

"Hän [Wallin] tivasi ruotsin opiskelun vastustajilta, miltä näistä tuntuisi, jos joku aloittaisi määrätietoisen kampanjan suomen kielen opiskelun vastustamiseksi."
Kukaan ei vastusta ruotsin kielen opiskelua, vaan haluaa ainoastaan tehdä siitä vapaaehtoista. Ruotsia voisi edelleen opiskella, jos haluaisi. Tämä lause todistaa, että vastakkaiasettelu on peräisin ainoastaan Rkp:n ylimielisestä herrakansa-ajattelusta. Ainoa, mitä nykyinen kielipolitiikka tekee, on yrittää tehdä keinotekoisesti riitaa suomenkielisten ja ruotsin- sekä kaksikielisten välille.
Lisäksi vertaus suomen kieltämiseen on erittäin epäonnistunut. Noin 95% väestöstä puhuu kielenään suomea. Kyseessä olisi oikea vertaus, jos Ruotsissa tehtäisiin vapaaehtoiseksi suomen opiskelu.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti